arrow_drop_up arrow_drop_down
Geef niemand de schuld
7 oktober 2020 

Geef niemand de schuld

Een oud Chinees gezegde luidt: “He who blames others has a long way to go on his journey. He who blames himself is halfway there. He who blames no one has arrived.” Want als je iemand, of je zelf, de schuld van iets geeft dan leef je in het verleden.

Kijk vooruit

‘Wijzen mag niet’ wordt gezegd. Maar toch hoor ik vaak dat mensen anderen of zichzelf ergens de schuld van geven. Het woord “schuld” impliceert ook dat je die schuld nog een keer zou moeten vereffenen. Niks is minder waar natuurlijk. Als iemand anders iets gedaan heeft wat voor jou nadelige gevolgen heeft gehad wil dat niet automatisch zeggen dat diegene een schuld aan jou hoeft te vereffenen. Of als jij zelf de schuld op je neemt wil dat ook niet zeggen dat jij iets moet goedmaken. Wat ook weer niet hoeft te betekenen dat de ander of jij zelf niets hoeft te doen. Want als je iets wil gaan doen dan kijk je vooruit, en dat is oké. Maar de schuld zelf zal nooit iets oplossen.

Perfectie bestaat niet

Als je naar een ander, of naar jezelf, wijst en je blijft daarmee rondlopen dan zal je nooit verder komen in je leven. Je zal dan namelijk altijd blijven wijzen inplaats van bezig zijn met de oplossing, leren, groeien enz. En daar ligt juist de kracht van het leven. Als je iets hebt gedaan, of een ander heeft iets gedaan wat anders had gemoeten, dan leer je ervan en doe je het op een andere manier. Zo kom je vooruit. Je bent bezig om jezelf te ontwikkelen, net zoals de ander dat is. Anders zou je denken dat je al perfect bent. En perfectie bestaat niet, tenzij je aan grootheidswaanzin lijdt, of iedereen perfect vindt.

Oerinstinct

Het onhandige aan iemand de schuld geven is dat we ons vaak alleen maar focussen op wat er niet goed gaat. Dat is logisch, dat is ons oerinstinct. Vroeger hadden we dat nodig om te weten of er gevaar dreigde, of we moesten rennen of vechten. Dus het is logisch dat we ons daar nog steeds op focussen. Het grootste nadeel is dat we mensen vaak alleen maar de schuld geven van negatieve dingen. Daarom zou je ermee moeten stoppen, omdat de balans niet klopt.

Positieve schuld

Wat je het beste kan doen is mensen ook de schuld geven van positieve dingen. Dan zal het woord schuld weer een positieve lading krijgen. Denk bijvoorbeeld aan een ambulance zuster die iemands leven redt. Dat is dan ook meteen haar schuld dat ze iemands leven heeft gered. Wauw! Pas wanneer we dat gaan doen kunnen we het woord schuld goed gebruiken, niet alleen wanneer we onze focus leggen op negatieve dingen.

Dus stop ermee, of zorg ervoor dat je mensen ook de schuld geeft van al het positieve dat zij gebracht hebben, inclusief jezelf dus! Als een ander, of jij, iets gedaan heeft wat anders had gemoeten… leer ervan en groei! En als iemand iets heel erg positiefs heeft gedaan… geef diegene dan ook de schuld, zie het als een voorbeeld, leer ervan en groei! 😀

Over de schrijver
Reactie plaatsen