arrow_drop_up arrow_drop_down
Het ongemak van jezelf zijn
7 oktober 2020 

Het ongemak van jezelf zijn

Jezelf kunnen zijn is iets waar veel mensen naar verlangen. Ook ik heb hier regelmatig mee geworsteld. Mezelf geen houding kunnen geven. “Hoe ga ik op die stoel zitten? Waar houd ik mijn armen als ik sta? Wat doe ik met mijn handen? Hoe voel ik me in een groep mensen? Hoe gedraag ik me tegenover mijn date?” Allemaal vragen die ik mezelf regelmatig gesteld heb, en het enige dat het me opleverde was ongemak.

Toen ik hierover nadacht kwam er in me op: “Als je jezelf niet bent, ben je dan iemand anders?” Ik dacht “nee tuurlijk niet! Hoe kan je nou iemand anders zijn?” Dus al die gedachten en houdingen zijn onderdeel van mij, en op die momenten ben ik dus ook mezelf… Wauw, die gedachte is even wennen. Er komen meteen twee vragen in me op.

1. Als ik mezelf ben waarom neem ik dan toch een andere houding aan?

Dit doe ik op dat moment om de ander tegemoet te komen. Hoe wil de ander dat ik zit of sta? Hoe ik me gedraag? Eigenlijk is dit heel liefdevol, ik geef een stukje van mezelf weg om de ander te pleasen.

2. Waarom voel ik me dan zo ongemakkelijk?

Voor mij is dit onzekerheid. Ik wil namelijk leuk, lief, aardig, stoer enz. gevonden worden. Eigenlijk komt het erop neer dat ik er gewoon graag bij wil horen, niet alleen wil zijn en in verbinding wil staan met andere mensen. Omdat ik dat zo graag wil en niet zeker weet hoe ik dat voor elkaar krijg voel ik me ongemakkelijk. Eigenlijk komt hier de gedachte bij: “ben ik wel goed genoeg voor die andere mensen”. Dat is de reden dat ik me aan ga passen.

Gefeliciteerd!

Herken jij dit bij jezelf? Gefeliciteerd! Dan weet je nu dus dat je altijd jezelf bent, ook al verlang je naar het vertonen van ander gedrag. Weet je wat het is, je bent perfect zoals je bent! Dat klinkt wellicht als hocus pocus, maar je hoeft niks te veranderen om jezelf te kunnen zijn. Zodra je jezelf kan distantieren van het gedrag dat je vertoont kan je daar makkelijker naar kijken, en los zien van wie je echt bent. Ik zal je wat tips geven hoe je hiermee aan de slag kan gaan.

1. Zie jezelf als een mooie creatie en kijk verwonderd naar alles wat bij je hoort. Kijk naar jezelf zonder oordeel, en je zal zien dat alles aan jou mooi is. Wellicht zou je wat dingen aan jezelf willen veranderen. Door er verwonderd en zonder oordeel naar te kijken kan je ook opmerken wat je doet, en wat je liever zou willen doen. Je kan dan met je nieuwe gedrag gaan oefenen totdat je dat ook echt van jezelf hebt gemaakt. Het klinkt zo best simpel, en dat is het ook!

2. Als je je ongemakkelijk voelt in gezelschap, probeer dan eens tegen jezelf te zeggen: “het klopt, ik voel me wat ongemakkelijk, maar laat ik maar eens gewoon blijven zitten en zien wat er gebeurd.” Het zal je opvallen dat niemand op jouw ongemak reageert, dat zullen ze namelijk niet doorhebben. Negen van de tien keer voelen zij zichzelf ook ongemakkelijk. Tenzij ze deze blog hebben gelezen natuurlijk 😉

3. Ze zeggen wel eens dat de mooie dingen en de veranderingen gebeuren net buiten je comfort zone. Als je je dus ongemakkelijk voelt ben je aan het groeien. Als je je dat beseft zal je opeens heel anders tegen ongemak aankijken.

Ik wens je veel plezier met jezelf zijn!

Over de schrijver
Reactie plaatsen