Wat is angst

Wat is angst?

Angst redt je leven, want als je echt in gevaar bent helpt angst jou en je lichaam om te overleven. Het nadeel is dat je tegenwoordig bijna nooit meer echt in gevaar bent. En is angst dus vaak een belemmering in plaats van een helpend iets.

Angst in je lichaam


Wanneer je angst ervaart maakt je lichaam stofjes aan, waaronder cortisol. Dit zorgt ervoor dat jouw focus ligt op dat waar je angst voor hebt. Dat betekent in je lichaam dat er andere processen stil komen te liggen.

Want als je vroeger voor een sabeltandtijger weg moest rennen om te overleven was het nuttig om angst te hebben. Daarmee activeerde je jouw spieren en je focus op dat waar je angst voor hebt. Je lichaam had het niet nodig om geluksstofjes aan te maken. Ook was het in die angstige situatie niet nodig om je haren te laten groeien, of je te laten genieten van de omgeving.

Angst belemmert je leven


Hierdoor belemmert angst je leven. Angst zorgt voor focus op het negatieve. Dat kan die groep zijn waar je voor moet spreken (sociale fobie) , dat kan die spin zijn (Arachnofobie of spinnenangst), dat kan angst voor hoogtes zijn (hoogtevrees).

En al die angst zorgt ervoor dat je steeds minder dingen onderneemt in je leven. Je vrijheid wordt steeds meer beperkt. Want angst creëert nog meer angst. En angst zorgt voor spanning en onrust wat betekent dat je steeds minder zelfvertrouwen krijgt en onzekerder wordt.