Angst door stress en de chaos in je hoofd
23 oktober 2020 
in Angst

Angst door stress en de chaos in je hoofd

Angst kan goed door stress ontstaan. Want zodra je angst ervaart schiet je lichaam naar de overlevingsstand. En dan komt er cortisol vrij, wat het stress-hormoon is. Dus door angst ontstaat stress. Echter is het dus een vicieuze cirkel. Want zodra je stress ervaart heeft je brein minder capaciteit om het overzicht te bewaren. Je brein heeft focus nodig. En wanneer je minder goed het overzicht bewaart, dan ontstaat er makkelijk meer angst.

Stress en angst

Zo steken stress en angst elkaar aan en ervaar je dat je de controle begint te verliezen. De angst zorgt voor stress wat voor spanningsklachten zorgt. En zodra je die klachten ervaart schiet je nog meer in de stress. “Want dan is het foute boel.” Zo voelt dat niet fijn. Door de spanningsklachten ervaar je dat je prikkelbaar bent, je loopt op je tenen, je adem zit hoog en je hebt een kort lontje. Of je wil juist alleen nog maar slapen, helemaal niets of niemand meer aan je hoofd.

En zodra jij de controle dreigt te verliezen, de “normale” structuur waarin jij normaal leeft, dan lijkt het echt even mis te gaan. En wat ik vervelend vind, maar wel zo wordt benoemd, is dat als de normale structuur verdwijnt je van een angststoornis door stress kunt praten.

Laat dat label meteen maar gaan hoor. Heb je niets aan. Is alleen om aan te duiden dat het goed is dat je aan de bel trekt. En waar ik je vooral op wil wijzen is dat in dat label wel de oplossing zit.

Angst, stress en structuur

Kijk doe je angstig voor een spin, dan zal dat niet zomaar je leven beïnvloeden. Misschien in de spinnenmaand september… Maar waarschijnlijk zou je dan dit artikel niet lezen. Tenzij er meer aan de hand is. De meeste mensen die zoeken op angst door stress ervaren dat die twee elkaar versterken. Mensen die het idee hebben dat hun hoofd overloopt willen graag weten wat hieraan te doen is.

ps: als je letterlijk het idee hebt dat je hoofd overloopt visualiseer dan dat je een gaatje in die emmer boort rondom je heupen zodat daar het water al uit kan lopen. Zo hoeft het water je niet meer aan de lippen te staan. Klinkt gekscherend, echter heb ik met deze metafoor al menig cliënt van onrust af weten te helpen.

Het belangrijkste voor jou om te doen is structuur en controle terugpakken. En er is één moment op de dag dat dit het allerbelangrijkste is. In de ochtend. Misschien moet je hiervoor wel iets eerder opstaan. Mensen haten mij altijd wanneer ik dat zeg. Want ze willen juist meer rust, niet minder. Dat snap ik natuurlijk. Echter is de ochtend hét moment om controle over je dag te pakken. Als jij in de ochtend eerst een moment voor jezelf pakt om naar de dag voor je te kijken en je planning in je op te nemen zul je meer rust ervaren.

Je bed opmaken tegen angst en stress

Je hebt jezelf te leren en opnieuw te laten beseffen dat jij je leven prima aankunt. Hoe je dat doet is simpel. Je zegt wat je doet, én je doet wat je zegt. Daarmee leer je jezelf aan dat je op jezelf kunt bouwen. Het simpelste, en eenvoudig uit te voeren voorbeeld, is om je bed ’s ochtends zodra je wakker wordt op te maken. Hiermee train je jezelf om dat meteen te doen. Je vertelt jezelf meteen aan het begin van de dag dat je iemand bent die op zichzelf kan vertrouwen en die dingen afmaakt. En het voordeel is dat als je ’s avonds in je slaapkamer komt en je dag is in de soep gelopen, dan heb je in ieder geval bewijs dat dat nog gelukt is.

Als je het sterke idee hebt dat je leven jou leidt in plaats van andersom moet jij de touwtjes in handen nemen. Zodra je daarmee begint zullen je stress en angst beginnen met zakken. Want het idee van controle creëert draagkracht. En meer draagkracht zorgt voor minder stress en angst.

Over angst heb ik een e-book geschreven en voor rust, ontspanning en zelfvertrouwen heb ik een hypnose mp3 gemaakt. Klik hier voor gratis toegang.

Succes!

Over de schrijver
Reactie plaatsen