Vrijheid door te ondernemen; de oplossing ligt ergens anders dan je denkt
07 september 2021 

Vrijheid door te ondernemen; de oplossing ligt ergens anders dan je denkt

Vrijheid is de reden dat mensen willen ondernemen. Althans, het is het meest gekozen antwoord. Het klopt dat als je geen baas hebt dat je vrijheid hebt in wat je doet. Maar is die vrijheid wel de vrijheid je naar op zoek bent?

Vrijheid door te ondernemen

Als ondernemer heb je vrijheid van keuze. Jij kiest en bepaalt waar je jouw tijd aan besteed. Jij kiest voor werktijd en voor vrijheid. Je kiest ook voor een vrije keuze in je werk. Wat doe je, met wie werk je, waar vraag je geld voor, wat besteed je uit enz.? Ook dat is vrijheid.


Om te bepalen wanneer jij je vrij voelt moet je bepalen wat vrijheid voor jou betekent.


Anders blijf je maar roeptoeteren dat je vrijheid wil, maar heb je geen idee wanneer je dat doel hebt bereikt. En als ondernemer is doelen behalen wel een belangrijk ding. Juist ook als het om je vrijheid gaat.

Vrijheid van keuze

Echte vrijheid is niet dat je niets hoeft te doen, maar dat jij kunt bepalen wat je doet, en wanneer je het doet. Dat is echte vrijheid. Als je op zoek bent naar vrijheid door te ondernemen, maar eigenlijk wil je liever niets doen... Dan ben je op zoek naar iets anders dan vrijheid. Dan ben je misschien wel op zoek naar een passief inkomen (wat niet bestaat).

Vrijheid zelf is een gevoel. Als jij je vrij voelt dan ervaar je vrijheid. Anders kun je nog doen wat je leuk vindt en daar veel geld mee verdienen; maar dat geeft je geen gevoel van vrijheid.

Hoe creëer je dan wel vrijheid?

Door structuur. Dat voelt zo tegendraads hè? Maar juist door kaders te stellen, door een raamwerk te creëeren, maak je ruimte voor vrijheid.


Vrijheid zonder structuur is chaos, en dan voel je je niet vrij.


Want stel dat je echt niets moet doen. Dan kun je alles doen. Dat is teveel keuze voor ons brein. Als we echt alles kunnen doen blijven we bijna altijd stilzitten. Gevangen in keuzestress. Gevangen in een leven wat prima is.

Maar zonder voldoening of zingeving. En zonder een van die twee dingen ervaar je geen vrijheid. Dan ervaar je juist leegte; omdat niets er meer toe doet.

Wil je dus echte vrijheid ervaren? Creëer een structuur voor jezelf waarbinnen jij je vrij kunt begeven. dan weet je dat door de structuur alles gewoon netjes doorloopt. Je bent vrij van zorgen. En binnen die kaders kun je spelen.

Spelen is de hoogste vorm van vrijheid

Denk maar aan vroeger toen je lekker kon spelen. Lekker buitenspelen met vriendjes, vriendinnetjes of alleen. Je maakte plezier en voelde je vrij!


Zonder regels is er geen spel.


Zelfs al bouwde je een boomhut of groef je een kuil. Er kwamen altijd regeltjes bij. Je mag alleen vanaf die kant erin. Je mag alleen in de hut als je vier eikels hebt gevonden. Als je met je handen buiten de hut komt moet je een rondje rennen.

En hockey, voetbal, Formule 1, kickboxen enz. worden allemaal gespeeld met regels. Want binnen de regels kun je spelen. Zonder regels is er geen spel, en dus geen vrijheid.

Welke structuur ga jij voor jezelf wegzetten?

Ik ben geen business coach, ik ben een therapeut voor ondernemers die je helpt om de onrust, ruis en spanning weg te halen zodat je vrij kunt ondernemen. Want zoals gezegd is rust en vrijheid een gevoel.


Over de schrijver
Reactie plaatsen