Angst voor afwijzing zorgt ervoor dat je jezelf afwijst
26 oktober 2020 
in Angst

Angst voor afwijzing zorgt ervoor dat je jezelf afwijst

Angst voor afwijzing is een zogeheten dubbele afwijzing. Want je wijst jezelf af voor anderen en daarmee ook voor jezelf. Want jij hebt de angst niet goed genoeg te zijn voor anderen. Maar eigenlijk zeg je dat je niet goed genoeg bent voor jezelf. Dus in de angst zelf wijs jij jezelf af.

Angst voor afwijzing blokkeert je leven

Als jij angst hebt voor afwijzing laat je jezelf beperken in je leven. Je gaat minder naar buiten, spreekt minder snel met mensen af of hebt problemen in (het vinden van) een relatie. Die angst om niet goed genoeg te zijn knaagt continue. Want gaat er eens wel iets goed en voelt het ok, dan ga je achteraf herkauwen of piekeren.

Wat vindt diegene van mij? Zei ik dat wel goed? Zei ik dat niet te hard? Was ik niet te stil? Was ik niet te aanwezig?

Hierdoor ontstaat het probleem dat je (te) veel afstand neemt van mensen. En dan mis je verbinding, wat juist hetgeen is waar je zo naar verlangt. Het is echter de verbinding met jezelf die je in eerste instantie mist. Want vanuit daar kun je met anderen verbinden. Angst voor afwijzing ontstaat omdat jij jezelf diep in je kern afwijst. En daardoor krijg je stress in je lichaam, wat je niet opener maakt voor verbinding. En door stress kun je nog meer angst ervaren.

Je bent goed zoals je bent

Je hebt te beseffen dat je goed bent zoals je bent. En dat wéét je wel, maar vóel je dat ook? Dat is namelijk het ding. Zodra je gaat voelen dat je goed bent zoals je bent dan ga je die verbinding met jezelf ervaren. Daarom heet het ook “afwijzen”, van jezelf af wijzen (naar de ander). Het tegenovergestelde van afwijzing is dus niet acceptatie, maar naar jezelf toe wijzen.

Jij komt op de eerste plaats. Je zal vanuit jezelf moeten gaan ervaren hoe het is om van jezelf te houden. Want als jij al niet van je houdt, waarom zou een ander dat dan doen? Jij hebt eerst jezelf te bewijzen, naar jezelf te wijzen, dat je ok bent. Dat je het waard bent. En dat ben je ook.

En weet je wat het is? Als jij geen angst meer hebt voor afwijzing doet het er niet meer toe of anderen je afwijzen of niet.

Wees blij met afwijzing

Wat zeg jij nou? Klopt, wees blij. Want anders heb je bijna acht miljard mensen achter je aan. Stel dat heel de wereld je te gek zou vinden? Want dat is wat je wil als je angst hebt voor afwijzing. Dus stel dat heel de wereld achter je aan loopt? Dan heb je een veel groter probleem dan dat je nu hebt. Da zou je blij zijn als er een hoop van hen je af zouden wijzen. Want anders moet je dat zelf gaan doen.

En jou wijs ik af, en jou wijs ik af en jou wijs ik af. Dan ben je wel even bezig.

Het gaat erom dat je mensen om je heen verzamelt die bij jou passen. waar je plezier aan beleeft en die je verder helpen in je leven. En dat hoeven er echt maar een paar te zijn. De oplossing ligt in iets verder om je heen kijken. Blijf niet in dezelfde vijver vissen. Want blijkbaar voel je je daar afgewezen. Er zijn waarschijnlijk hele groepen mensen waar jij je meer dan welkom voelt. Maar dat kan pas als je goed weet wie je zelf bent, waar je voor staat en vooral wat je wil.

En natuurlijk dat je van jezelf houdt.

Wil je meer rust, ontspanning en zelfvertrouwen? Krijg hier (onderaan de pagina) gratis toegang tot mijn community met daarin een zelfhypnose mp3. Ook krijg je er een e-book bij over angst.

Over de schrijver
Reactie plaatsen