Wat is een laag zelfbeeld? En hoe kom je er vanaf?
28 oktober 2020 

Wat is een laag zelfbeeld? En hoe kom je er vanaf?

Wat is een laag zelfbeeld is eigenlijk een gekke vraag. Alsof je in de spiegel kijkt en jezelf bij je voeten ziet staan. Er zit natuurlijk wel een kern van waarheid in. Maar soms is het slim om even letterlijk te kijken naar de woorden die je zegt. Wat is een laag zelfbeeld? “Laag” kan ook “diep” of “gegrond” betekenen. Dan klinkt het al een stuk stabieler. En dan het woord “zelfbeeld”. Het beeld van het “zelf”. Dat is een lastig iets. Want je bent meer dan hoe je eruitziet. Dus hoe ziet je zelfbeeld er dan uit? Daar kan je niet echt een plaatje van maken. En ik snap het, nu heb ik het alleen maar verwarrender voor je gemaakt. En dat is precies mijn bedoeling 😉

Wat is een laag zelfbeeld?

We kunnen het er wel over eens zijn dat je het zo letterlijk niet kunt nemen. Dat is mooi! Want dan is het een figuurlijk iets en zit het dus “in je hoofd”. En als het in je hoofd zit kan het eruit, of het kan getransformeerd worden. Want denk eens aan een moment dat je zelfverzekerd was. Er is altijd een moment wanneer je je zeker voelt bij het doen van iets. Al is het poepen op het toilet of je tandenpoetsen. Daar kun je gerust zeker van zijn dat je die dingen goed doet toch?

Als je dan aan een moment denkt waarin jij je zeker voelde. Sluit dan eens je ogen en kijk dan naar hoe jij eruit ziet. Je zal merken dat je dan gewoon een “normaal” zelfbeeld hebt. Want je voelde je daar zeker en deed het gewoon goed. Dan kijk je naar jezelf zoals je bent. Of meer zoals je doet natuurlijk. En dat is goed.

Wat is een laag zelfbeeld? Dat is het beeld wat jij zelf maakt als je denkt aan iets waar je onzeker over doet. Je hebt dus geen laag zelfbeeld. Jij doet dat. Jij maakt dat beeld. En dat is mooi! Want dan kun je het ook niet doen.

Laag zelfvertrouwen

Het gaat er met name om dat jij in bepaalde situaties het gevoel hebt dat je niet op jezelf kunt vertrouwen. Je hebt dan dus een laag zelfvertrouwen. En dat komt omdat je dat steeds weer aan jezelf bewijst. Omdat je in sommige situaties onzeker doet ga je jezelf bevestigen dat je een laag zelfvertrouwen hebt. En dan is een laag zelfbeeld gewoon een laag zelf vertrouwen. En dat valt op te lossen.

Je kan zeer eenvoudig meer zelfvertrouwen ontwikkelen door kleine afspraken met jezelf te maken en die na te komen. Elke afspraak die je met jezelf maakt, hoe klein ook, en nakomt levert je meteen meer zelfvertrouwen op. Zo simpel is dat. Je leert jezelf dat je op jezelf kunt vertrouwen en kunt bouwen. Zo groeit je zelfvertrouwen en zo groeit je zelfbeeld ook.

Wat is een laag zelfbeeld: de oplossing

Hoe je dit het beste kunt oplossen is door zo meteen je ogen te sluiten. Denk dan aan een situatie waarin je een laag zelfbeeld deed. Bedenk dan wat je in die situatie nodig had. Voeg dat toe aan het beeld. Dat kan gedrag zijn, bijvoorbeeld meer zekerheid. Maar het kan ook een attribuut zijn, bijvoorbeeld een schild, of een zwaard of een jas enz. Bedenk gewoon wat je nodig had in die situatie en voeg dat toe. En voel dan hoe dat voelt.

Je zal merken dat als je dat in gedachten toevoegt dat het beeld verandert. Misschien moet je het beeld een handje helpen en jezelf gewoon groter maken. Zoals net afgesproken is het een beeld wat jij creëert. Dus kan jij ook dat beeld aanpassen. Hoe cool is dat?

En lukt het zo nog niet krijg dan hier gratis toegang tot mijn zelfhypnose mp3 voor meer zelfvertrouwen, rust in je hoofd en ontspanning in je lijf. Werkt zeer goed!

Over de schrijver
Reactie plaatsen